sobota, 29 listopada 2014

Torty weselne - najnowsze trendy

Jaki tort wybrać na ślub? Okazuje się, że ważny jest nie tylko smak tortu weselnego, ale i jego forma, kolor oraz styl. Najlepiej, żeby tort i słodkości pasowały do całego przyjęcia weselnego. Oto najciekawsze ślubne trendy cukiernicze! 

1. Metaliczne
Nie chodzi tutaj o styl vintage lecz bardziej art-deco, glam, old-Hollywood. Metaliczne kolory zaadoptują się jednak do każdej stylizacji - delikatnym zdobieniom nadadzą wykwintności, a geometrycznym kształtom nowoczesności. Jeżeli pokrycie całego tortu metalicznym kolorem to dla Ciebie przesada, zastanów się nad delikatniejszymi zdobieniami.











2. Falbaniaste torty ślubne
Fałdy, fale, falbany z cukrowej masy, kremu. Czy jest coś bardziej eleganckiego i romantycznego zarazem? Falbany nie potrzebują towarzystwa wielu detali.Takie dekoracje nie tylko pięknie przyozdabiają tort weselny, ale nadają mu lekki, niekonwencjonalny i nietypowy wygląd! 



















3. Torty muffinowe

Coraz częściej na weselnych przyjęciach goszczą torty muffinowe. Kilkupiętrowa patera i ułożone na niej babeczki tworzą całość. Górę zazwyczaj wieńczy mały torcik do symbolicznego pokrojenia. Możesz je serwować do stołów lub pozwolić gościom się częstować.





4. Nowość - ślubne mini torciki

Najnowszą alternatywą dla tradycyjnego tortu są tzw. mini torciki. Każdy gość dostaje swoją małą porcję. Nie tylko wygląda obłędnie, ale świetnie smakują, gdyż takie ciasto w małej formie nie traci na świeżości i nie wysycha. Możesz również stworzyć piętrowy tort z kilku średnich części, z których każda będzie serwowana na kolejne stoliki, do samodzielnego pokrojenia dla gości.



5. Makaroniki

Takie niestandardowe detale nadają przyjęciu weselnemu wyjątkowego charakteru. Makaroniki sprawią , że ślub i przyjęcie weselne zostaną zapamiętane na bardzo długi czas. Mogą występować we wszystkich kolorach tęczy i przeróżnych smakach.Można wykonać z nich piękną piramidkę lub uatrakcyjnić tradycyjny tort kilkoma sztukami.


6. Ombre
Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza ‘ślad’, ‘zarys’, ‘cień’. Ombre gości już nie tylko na paznokciach i włosach ale również na tortach. Co więcej, może być tematem przewodnim całego wesela! Wykonywanie tortów tym sposobem polega na cieniowaniu kolorów, tak by z jaśniejszego tonu przechodziły w ciemniejszy. Cieniowanie stosowane jest nie tylko na wierzchniej warstwie tortu, ale również i w środku aby po rozkrojeniu widoczna była cała paleta barwna danego koloru.





7.  Żywe kwiaty
Żywe kwiaty, choć niejadalne, będą się prezentować dużo ciekawiej od tych zrobionych z marcepanu. Delikatne płatki dodadzą całości kompozycji lekkości i świeżości i z pewnością cieszyć będą oko gości. Najpiękniej prezentować się będą klasyczne, kilkupiętrowe tory, które kwiatami ozdobić możemy na samym czubku oraz pomiędzy poszczególnymi warstwami. Płatkami obsypać warto także stół, na którym ta słodka niespodzianka będzie serwowana.






8. Białe
Białe torty są zawsze w dobrym guście i będą pasować do niemal każdego stylu oprawy wesela. Aby nadać im bardziej oryginalny wygląd dodaj ozdoby również w białym kolorze lub akcenty biżuteryjne. Mi bardzo przypadły do gustu słodkie perełki ;)






9. Zdecydowany kolor








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz